DUO Onderzoek
Met ingang van 1 augustus 2016 is het vak Informatietechnologie een officieel keuzevak in het vrije deel van het examen voor de gemengde en theoretische leerweg van het vmbo. Tijdens de pilotperiode heeft Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) onderzoek gedaan naar de in-, door- en uitstroomgegevens van de leerlingen die examen deden in de schooljaren 2008-2009 (8 leerlingen) t/m 2012-2013 (275 leerlingen). Download hier de Kwantitatieve gegevens DUO van examenkandidaten 2008-2009 t/m 2012-2013 - Informatietechnologie voor vmbo TL (ITTL).
Voorkeur voor bèta/techniek
Uit de resultaten van DUO is af te lezen dat het vak Informatietechnologie doorstroomrelevant is. ITTL-leerlingen kiezen vaker voor de technische sector dan de gemiddelde vmbo-t leerling (zie grafiek 1a + 1b). 'Techniek' is zelfs hun meest favoriete doorstroomrichting. Bijzonder is dat steeds meer meisjes Informatietechnologie kiezen, in 2013 is 32% meisje.
Het keuzepatroon voor sectorvakken ondersteunt deze voorkeur. In alle cohorten kiezen ITTL-leerlingen in verhouding tot het landelijke keuzepatroon van vmbo-t leerlingen meer wiskunde; van de ITTL-leerlingen kiest meer dan 91% wiskunde, tegenover rond 88% landelijk. Ook natuurkunde wordt door ITTL-leerlingen (circa 55%) meer gekozen dan door vmbo-t leerlingen landelijk (circa 49%). Biologie en Economie kiezen ITTL-leerlingen duidelijk minder dan vmbo-t leerlingen landelijk.
Ambitie voor hbo
Mogelijk komt een hoog percentage ITTL-leerlingen uiteindelijk op het hbo terecht. Daar was echter nog niet heel veel over te zeggen, omdat veel oud-leerlingen nog op het mbo zaten. Van het cohort 2009 neemt in oktober 2014 ruim 60% van de leerlingen deel aan een hbo-opleiding (zie grafiek 2). Dit kunnen leerlingen zijn die van vmbo-t naar de havo zijn gegaan én de leerlingen die van vmbo-t via het mbo naar het hbo zijn gegaan.Het hoge percentage hbo'ers (63%) ten opzichte van de landelijke doorstroom (37%) zou kunnen betekenen dat ITTL bijdraagt aan de doorstroom naar het hbo. Deze groep oud-ITTL-leerlingen was echter erg klein (8), waardoor het beeld zeker vertekend zal zijn.